Rapport från
februarimötet 2019

Årsmöte och nostalgitripp hos fotoklubben

Årsmötet avklarades under gemytliga former med Jan Forsmark som ordförande för mötet.
Mats B Jansson nedtecknade vad som sades. Sammanfattningsvis blev det inga ändringar i  styrelsen. Urban Jansson fortsätter som ordförande, övriga styrelseledamöter är Per Målare, Lars Jonsson, Ingvar Åslund, Anders Pärsings, Anna-Karin Källman och
Peter Reichel. I övriga kommittéer gjordes små ändringar.
En diger verksamhetsberättelse förtäljer om en klubb med många ”järn i elden”. Utställningar, tävlingsverksamhet, kursverksamhet, resor, utflykter och klubbfester. Dessutom regelbundna månadsmöten med bildvisningar som oftast utförs av egna medlemmar.

Fotogenleverans Neqombo 1976 Foto: Ragnar Nyberg

Ragnar Nyberg berättade och visade diabilder från Sri Lanka med projektor! Äldre medlemmar tyckte ljudet från diaprojektorn var som skön musik för ett ”fotoöra”. 1976 strax före jul åkte Ragnar och en kamrat till Sri Lanka. Färdvägen ritades in på en jordglob.
De landade med en Boeing 707 i  huvudstaden Colombo.
Landet som är en östat, har nu ca 20 miljoner invånare. Det blev självständigt 1948 från att tidigare varit engelsk koloni och bytte namn från Ceylon till Sri Lanka. Turismen var blygsam på 70-talet jämfört med idag. Ormtjusare var ett vanligt inslag och kobra ansågs inte bland de farligare. En ormtjusare ansåg att ”kobra is a good snake ” , då kan man tänka sig farligheten hos de andra ormarterna…  I allmänhet har det varit lätt att fotografera människor både då och nu. Ragnar har nämligen besökt Sri Lanka även för fyra år sedan. Buddismen är den vanligaste religionen  men även muslimer har kommit till landet. Portugiser, holländare och engelsmän har ockuperat landet tidigare. En av flera utflykter var till staden Kandy,  som är landets näst största stad och känt för Tandtemplet
“The Temple of the Tooth Relic, en av de heligaste helgedomar för buddister över hela världen.  Sri Lankas djur och natur är inspirerande för en fotograf. Varaner och apor var ganska vanliga och indiska elefanter släpade timmer i skogarna. Och färggranna fåglar tilltalade ornitologen Ragnar redan på 70-talet.

Resultat  Närvarobilden, Påsiktsbilder (Print)
1 Peter Reichel  2  Annkie Hasselkrantz  3 Ingvar Åslund

Projektionsbilder (digitala)
1  Rune Andreasson  2 Lars-Erik Boberg  3 Annkie Hasselkrantz/ Peter Reichel

Mats B Jansson

En mötesplats för alla med bildintresse