Rapport från
augustimötet

Ordförande Urban Jansson hälsade välkommen till en ny innehållsrik fotosäsong. Några medlemmar i klubben erhöll utmärkelser vid redovisningen av ”Svartvita salongen” vid Hammarbacken i Ludvika den 2 juli. Maria Lundström,
Ragnar Nyberg och Mats B Jansson knep diplom och medaljer!

Kvällens bildvisare var Peter Reichel med hustrun Helene som sakkunnig berättare. Det blev en reseskildring om norra Cypern från i våras. Efter flygresan via Turkiet vidtog en vecka med utflykter följt av en vecka med sol och bad vid hotellanläggningen Kaya Artemis Resort & Casino.

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet. Vid den turkiska invasionen av Cypern 1974 avsattes presidenten, ärkebiskop Makarios III och ersattes av militärjunta. Invasionen ledde till en delning av ön längs den FN-övervakade ”gröna linjen”.

Några av sevärdheterna som besöktes var Osmans karavanseraj
i Nicosia, en station för handelsresande med mat och tvättmöjligheter och där djuren kunde utfordras. Den romerska staden Salamis med amfiteater och ruiner från 1000-talet.

Den mäktiga korsdriddarborgen Hilarion. Barnabasklostret, numera ikonmuseum, uppkallat efter nationalhelgonet Barnabas, som introducerade kristendomen till Cypern. På orten Ajia Irini där svenska arkeologer deltagit i utgrävningar på 1920-talet och där man bl.a. hittade 2000 st terrakottafigurer varav hälften skänktes till Sverige och finns på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Patriark Foto: Peter Reichel

Urban och Ingvar fixade gott fika.

För Gagnefs Fotoklubb / Mats B Jansson

Resultat i närvarobildstävlingen

En mötesplats för alla med bildintresse