Månadens fotograf november 2022
Lars-Olov Lissel

 

 

Min fotokarriär inleddes med att jag 6 år gammal fick överta min mors gamla lådkamera av okänt fabrikat och den har jag kvar fortfarande. Blev inte så många bilder tagna, film, framkallning och kopiering var dyrt. Den följdes av en Agfa Isolette II som jag fick överta från min far.

Så småningom blev det en spegelreflex av märke Miranda som sen byttes mot en Yashica Mat, en Hasselblad som jag insåg att jag inte hade råd med när jag behövde köpa ett nytt motljusskydd, en Leica med snabbframmatning som byttes mot en Nikkormat och kompletterades med en Nikon F med motor och en Mamiya C3.

Jag jobbade då som lärare på Åsö gymnasium och hade fri tillgång till skolans fotolabb med all utrustning man kunde tänka sig plus fotopapper och vätskor. När jag bytte jobb köpte jag en egen förstoringsapparat och all övrig utrustning som behövdes.

Blev tvungen att inse att jag inte mådde bra av olika fotokemikalier och intresset avtog, blev mest kompaktkamera och diafilm.
Jo Mamiyan användes flitigt med Ektachrome och stativ för riktigt skarpa bilder.

I slutet på -90 talet köpte jag min första digitalkamera, en Olympus 1,2 megapixel och intresset för fotografering tog ny fart. Den ersattes snabbt av en Olympus 4 megapixel med bra ljusstyrka och jämn exponering.

Ville ha en digital spegelreflex och valet föll på en Sony som så småningom ersattes av en nyare Sony som ersattes av ännu nyare Sony. Tyvärr har samtliga A-mount för objektiv som Sony har skippat så nu sitter jag med 3 i och för sig väldigt bra kameror och ett antal bra objektiv.

Använder fortfarande Sony men nu i form av 2 kompaktkameror en som kan ha med sig i fickan och en lite större som ser ut vara en systemkamera men det går inte att byta objektiv vilket inte spelar så stor roll när optiken har bra omfång och ljusstyrka.

Använder också min mobil som kamera en hel del eftersom den alltid är med.

Gillar att experimentera med ljus och perspektiv och använder ofta Photoshop för att redigera mina bilder men inte manipulera även om det händer att jag gör det också.

 

En mötesplats för alla med bildintresse