Månadens Fotograf
april 2019
Göran Look

Jag fick en Kodak Instamatic när jag blev konfirmerad på 60-talet. Den var väl inte så kul. Men jag lånade min mors Fujica med diafilm och knäppte lite emellanåt så jag har en del bilder kvar.
I början av 70 köpte jag en beg Praktica med tre gluggar så det blev mer bilder tagna. Mest svart-vitt och provade på att framkalla själv med varierande resultat. En del diarullar blev det också.
1978 köptes en riktig systemkamera och som tur var föll valet på en Nikon FE vilket jag är evigt tacksam för. Under de närmast föjande åren kördes drygt 500 rullar svart-vitt genom denna utmärkta kamera. Skaffade mörkrum och blev ”expert” på att framkalla film och slå kopior med min Durst förstoringsapparat.
En Nikon till och mer diafilm så det blev sådär 16K dior med tiden.
Allt digitaliserat (Nikon filmscanrar) och lättåtkomligt nu.
Jag är alls inte någon fågel eller naturfotograf och solnedgångar kanske blev nån för 40 år sen. Under en lång period blev det mest familjebilder och semesterresebilder men 2008 inköptes en digital Nikon D700 så fotandet tog en helt ny vändning.
Idag är det Nikon D810, Lightroom och Photoshop samt en 44 tums HP-printer som ersätter mörkrummet.
Fotoklubben har jag varit med i några år nu. Alltid roligt att åka till månadsmötena med alla trevliga människor och bildaktiviteter.
För några år sedan fick jag uppdraget att sköta GFKs hemsida.

Till månadens fotograf för maj månad utses Åke Jansson.

En mötesplats för alla med bildintresse