Rapport från januarimötet 2018

Vid första fototräffen för året var det tre bildvisningar.

Inledningsvis tog Peter Lindholm oss med på en svindlande resa till Skottland och Edinburgh där Peters dotter bor. Ett 17 minuters långt bildspel från Isle of Skye vid Inre Hebriderna inleddes med säckpipemusik. Naturen ståtar med böljande landskap såväl som dramatiska berg. Pampiga gamla slott finns det många i Skottland och ett av de finaste är Eilan Donan Castle.

Regnbåge över Eilean Dunan Castle Foto: Peter Lindholm

Överväxta gravplatser och förfallna stenbyggnader är vanliga och blir vackra i en van fotografs händer. Ortnamnen är fantasifulla, vad sägs om Cill Chriosd, Loch Einorth, Sligachan, Fairy Pools, Glencoe och förstås Loch Ness, som var omgivet av höstfärger.

Nästa resa gick till Tasmanien med Åke Jansson som guide. Tasmanien är beläget 30 mil söder om Australien och närheten till Antarktis innebär ett tidvis kyligt klimat.
I början på 1800-talet fick Tasmanien ta emot 50 000 män och pojkar från Storbritanien. De bröt ny mark, byggde vägar och byggnader och över hela Tasmanien syns spår av deras hårda arbete.
Åke med hustru hyrde en mindre husbil och fick se många av öns intressanta platser, ofta efter tips från befolkningen.Tasmanien har totalt en halv miljon invånare med största staden Hobart med ca 130 tusen. Tasmanien upptäcktes 1642 av en holländsk sjöfarare och upptäcktsresande Abel  Tasman. Fauna och flora är artrik och de ovanliga och numera fridlysta djuren tasmansk tiger och pungdjävulen Tasmanien Devil, har blivit symbol för Tasmanien. Tasmanien har stora skogar bl.a på västra delarna där den märkliga tallen Huon Pine växer.De kan bli ett par tusen år och man har lokaliserat tre exemplar som är imponerande 2.500 år gamla.
Man har funnit världens äldsta levande växt- Lomatia Tasmanica – på Tasmanien. Den är 43.500 år gammal enligt en analys med C14-metoden.
Sist av kvällens bildvisare var Rune Andréasson som besökt den gamla sovjetrepubliken Vitryssland. Landet har nära relationer till Ryssland, Kina och Kuba. Landet, som ligger inklämt mellan Ryssland, Ukraina och EU, har kallats Europas sista diktatur sedan Aleksandr Lukasjenko kom till makten 1994. Rysk- ortodoxa kyrkan dominerar som religion. Bebyggelsen i huvudstaden Minsk består ofta av färgrika låga hus från Sovjettiden med inslag av nya höghus. Nybyggda lägenheter saknar ofta den mest elementära inredningen och är vid inflyttningen ofta bara kala betongväggar! Landet har ett jordbruk man är stolta över och prisbilden är att allt stiger utom lönerna som legat på en stadigt låg nivå. Sjukvård och skola är gratis men nivån är låg med våra mått mätt.

Resultatet av Närvarobilden

Påsiktbilder  1 Anders Pärsings  2 Göran Look och Rune Eriksson  3 Åke Jansson

Projektionsbilder  1 Ragnar Nyberg  2 Jenni Sjöberg  3 Ingvar Åslund

En mötesplats för alla med bildintresse