Rapport: septembermötet 2017

Nallar, lappugglor och fotomodeller dominerade fotoklubbens möte.

Kvällens bildvisningar utspelade sig i naturen. Rune Eriksson tog oss med till gömsle i Vartius i nordöstra Finland, ett obefolkat område på gränsen mellan Finland och Ryssland. Vid 17-tiden  beger man sig till gömslet, där två personer samsas till morgonen därpå. En tarrsäng finns där man kan vila när inga spännande djur är i kamerasiktet. Sparsamt med åtel är utlagt för att det skall verka så naturligt som möjligt. Har man tur kan björn, varg, järv, örn och mindre vilt dyka upp. Runes ressällskap var Anders Reijer, en annan klubbmedlem, som tyvärr var förhindrad att delta vid bildvisningen. Rune har arrangerat ett bildspel där visan ”Björnen sover ” var ett självklart inslag. Bildspelets längd var 11 minuter och visade björnar av skiftande ålder och därmed storlekar. De uppträdde på ett belevat sätt, kliade sig mot trädstammar, poserade som det krävs av en van fotomodell och var allmänt tillmötesgående.

De yngre nallarna var med i början, sedan blev de större och kraftigare. Efter nattens fotografering var det vandring till campen  för mat och vila samt genomgång att bilderna. Efter en workshop med en del fotograferingstips var det dags för ännu en natt i gömslet. Äventyret resulterade i många björnbilder med fyra nätter i gömslet. Detta var under den ljusa delen av året så det blev välexponerade fotografier.
Nästa bildvisning var också med Rune Eriksson som huvudperson. Denna gång i närområdet och med Lappugglor som fotomotiv. Anders Reijer var medarbetare även denna gång. Han har nämligen snickrat en låda som bo åt familjen uggla..  Som trivs alldeles utmärkt ! Herr Uggla jagar mat som överlämnas till fru Uggla som i sin tur fördelar maten till barnen i  boet. Födan är mest möss som hannen fångar i närområdet. Vi fick se imponerande bilder av stolta fåglar som en komplett familj med en lyckad uppfödning av sina två ungar.

En dokumentär av högsta klass…

Kvällens final blev en redovisning av porträttbilder signerat Anders Pärsings.
En driven modellfotograf med många strängar på sin lyra. Behärskar både foto utomhus med dess utmaningar med olika väder och ljusförhållanden.

Studiofoto är en annan genre som kräver annan kunskap och teknik.
Sedan skall bilderna justeras i bildbehandlingsprogram i en dator. Anders delade frikostigt med sig av hur han jobbar för att få fram bra fotografier som både modell och fotograf kan vara nöjda med..

Resultat av närvarobilden

Projektionsbilder: 1 Rune Eriksson  2 Anders Pärsings  3 Göte Rosén