Rapport från oktobermötet 2017

Lars Dahlström är en känd fotograf från Insjön som likt många andra duktiga fotografer är medlem i Gagnefs fotoklubb.
Lars berättade till bilder om ett för oss annorlunda land både materiellt och socialt. Cuba har gratis skola och en sjukvård som har gott rykte i världen. Lars bor hos en kompis som har etablerat sig som restaurangägare och fotograf i Havanna.
Han heter Anders Rising och har även skrivit böcker om Havanna och Cuba. Den stora majoriteten av befolkningen lever enkelt men verkar ändå ganska nöjda med tillvaron. Dans och musik är en viktig del i livet och präglar ofta gatulivet. Gamla bilar från 50-60-70-talet lyckas man hålla rullande trots begränsat med reservdelar. Motorerna är ofta utbytta till ryska dieselmotorer som sprider en oönskad odör.
Lars reser frekvent till Cuba och är ofta där i november då det är behaglig temperatur, ungefär som en svensk sommar. Invånarna är lätta att få kontakt med och är glada och positiva till att bli fotograferade. Vilket märks i Lars fina porträtt på människor i vardag och fest.

Man med en bas i Trinidad, Kuba
Foto: Lars Dahlström

Gamla förfallna kolonialbostäder används ibland för modellfoto av kända modehus. För övrigt är det mycket färgglada hus som man renoverar och lagar trots begränsade resurser.
Kyrkogården i Havanna är gigantisk, vacker och värd ett besök. Och på stranden kan en hel orkester dyka upp, då blir det dans och fest.
Ett utflyktsmål var Trinidad som är beläget ungefär mitt på ön och är tillsammans med Valle de los Ingenios ett världsarv. Trinidad är en av de bäst bevarade städerna i Karibien från tiden då sockerhandeln utgjorde huvudindustrin i regionen. Numera är tobaksindustrin och turism viktigaste näringarna. Trinidad påminner om vilda västern med många beridna invånare. Man binder hästen vid dörrposten… Gatorna är lagda med klappersten / gatsten och det mesta är tillgängligt och öppet. I cigarrfabrikerna arbetar bara kvinnor, en man är ofta chef.

Porträtt av kuban med cigarr, Kuba
Foto: Lars Dahlström

Nästa inslag var en fotoutflykt till Bjursås med Dössberget och Fordonsmuseet samt Pettersvedens såg. En trevlig utflykt ordnad av Ingvar Åslund. Ramsågen, som drevs av en turbin, är numera museum. En egenhet är att man skrev upp antalet stockar som sågats på en vägg…
Kvällen avslutades med ett bildspel om fönster signerat Göran Look. Fönster av olika slag mestadels med frostiga glas.
Resultatet av Närvarobilden
Projektionsbilder