Rapport från novembermötet 2017

Historisk resa till Etiopien

Gunnar Lundström, flitig resenär i Afrikas länder i sitt arbete som tandläkare /volontär. Han har även tidigare besökt Gagnefs fotoklubb som föredragshållare. Denna gång för att följa i spåren på sin namne och farbror Gunnar Lundström som omkom i Etiopien 1935 i samband med en svensk Röda Korset insats i  dåvarande Abessinien. De blev bombade av italienskt flyg, farbrodern blev svårt skadad och dog den 30 december 1935, blott 24 år ung. En gravsten iordningställdes av Röda Korset, flögs till platsen av Carl Gustaf von Rosen och bekostades av Etiopiens kejsare Haile Selassie 1947. Vid senaste resan fick Gunnar kontakt med en stamhövding vars farfars far hjälpte ambulanspersonalen att ta sig fram, i många fall i obanad terräng. Farbroderns grav besöktes också.

Afrika anses vara mänsklighetens vagga med de äldsta fynden av mänskligt liv. Lucy är ett uppmärksammat fynd  3,2 miljoner år gammalt och upptäcktes 1974 i Etiopien. Flora och fauna är rik med många endemiska arter. Bergsnyala, etiopisk varg,  giraffgasell och zebra är några däggdjur man kan stöta på, vackra fåglar är praktstare, karmosinröd biätare, vävarfågel, pärlhöns m.fl.

Vid Omofloden i sydvästra Etiopien lever många folkstammar som nomader med mellan fem och tjugofem tusen i varje grupp. Varoch en med sina vanor och egenheter. Vid en ceremoni skall männen passera över ryggen på tio kor fyra gånger utan att falla, en form av mandomsprov. Ibland är männen helt nakna, vilket för dem är helt naturligt. Torkan är ett problem som blir värre för varje år och traditionella brunnar  måste grävas djupare och djupare för att finna vatten. Ett intressant föredrag om ett annorlunda land och levnadsöde och dessutom fotografier av högsta klass.

Kvällen avslutades med ett bildspel om Grövelsjön i höstskrud. Med Jojk-musik och passande gitarrspel kunde vi njuta av färggranna bilder. Det var både höstdimmor, bär, de första isdropparna, fjärilar och speglingar i stilla fjällsjöar. Bildspelets skapare var Kent Strömvall.

Resultat av närvarobilden

Projektionsbilder: